söndag 22 november 2015

Manikyrtips

Tänkte att jag skulle samla mina personliga manikyrtips nånstans. Obs, jag tar bara upp själva nagelmålandet här och inget om nagelvård (kanske blir det ett annat inlägg, fast är ganska dålig på sånt egentligen).

- Vi kan börja med den här grundläggande manikyr-guiden från Youtubekanalen My Simple Little Pleasures. Många bra tips!

- Sitt ner bekvämt vid t.ex. ett skrivbord, ha så bra belysning som möjligt -- jag använder två skrivbordslampor.
- Använd gärna nån form av underlag, jag brukar använda nån gammal gratistidning eller katalog (med glansigt papper, inte trycksvärtsfläckigt dagstidningspapper). På så sätt behöver man inte torka av bordet i förväg om man inte orkar och man skyddar bordsytan. Det är även bra att ha nåt att kladda av penslar och annat på ibland.
- Börja med att måla din icke-dominanta hand (vänsterhanden om du är högerhänt och tvärtom) och måla först lillfingernageln och jobba dig inåt mot tummen. På så sätt börjar du med den minsta nageln och slutar med den största (ja, bortsett från att pekfingernageln oftast är den näst minsta nageln), så man går från lägre till högre svårighetsgrad. På så sätt blir det även lättare att känna in nagellackets egenskaper och anpassa tekniken och mängden nagellack på penseln efter det.
- När du målar din dominanta hand, försök att tänka på hur du sitter naturligt och målar din icke-dominanta hand och försök göra en spegelvänd version. Tänk på om/hur du stöder armbågarna på bordet, till exempel.
- Titta efter noga i förväg så du inte har nåt skräp på nageln innan du målar.
- Var medveten om att det är lätt hänt att man inte målar den sidan av nageln som man inte ser så mycket av, alltså kanten ut mot de yttre sidorna (vänstersidan av naglarna på din vänsterhand och vice versa). Vinkla nageln lite och försök täcka in hela så gott du kan. Inte så jätteviktigt, men det är ju lite irriterande att upptäcka att man har en rand av bar nagel längs med ena sidan.
- Tummen pekar åt ett lite annat håll än övriga naglar så den kräver ofta att man poserar handen lite annorlunda medan man målar. Jag brukar ta tag i bordsskivan så att tummen ligger platt mot underlaget (var dock försiktig så att du inte stöter i med dina nymålade naglar nånstans).
- De flesta rekommenderar en teknik där man tar en lagom stor droppe nagellack på penseln, placerar den ganska långt ner mot roten på nageln, skjuter den neråt så långt det går utan att nudda nagelbanden och sedan drar tre drag över hela nageln -- mitten, ena sidan, andra sidan. Jag antar att jag använder nån liknande teknik men det ändras lite från gång till gång. Man får väl hitta en teknik som passar en.
- Jag brukar ha nåt petverktyg till hands -- en tandpetare är idealisk -- så att jag kan städa upp nagelbanden lite efter varje nagel medan lacket fortfarande är vått.
- Grunda med baslack. Jag är ingen expert på baslack, brukar använda lite vad som helst (nåt slumpmässigt klarlack man råkar ha liggande kan funka om man inte har nåt annat). Men det kan säkert vara bra för att motverka missfärgning om inte annat (obs, det händer tyvärr att nagellack missfärgar även om man använt baslack). Och man kan använda en ridgefiller om man tycker att naglarna behöver jämnas ut lite, eller nåt vårdande underlack om man har problem med nagelkvaliteten.
- Snabbtorkande överlack är en produkt du måste ha om du över huvud taget tänker måla naglarna någotsånär regelbundet. Det gör livet så fruktansvärt mycket lättare att slippa vänta i ett jädra dygn på att naglarna ska torka. Jag är ett stort fan av Seche Vite (finns för en hundring på H&M), men den har sina egenheter och kräver kanske lite speciell behandling för att man ska få ut det mesta av den. Dessutom innehåller den kemikalien toluen, som har kopplats till ökad risk för skador på fortplantningssystemet och fosterskador, så man får överväga själv om man vill använda den (kanske speciellt om man är eller planerar att bli gravid). Men det finns andra alternativ -- Mavalas variant är okej, och OPI:s och Essies snabbtorkare finns också tillgängliga i svenska butiker men jag har inte testat nån av dem. Många andra varianter går att hitta på internet. (Depends "snabbtorkande överlack" har dock ingen snabbtorkande effekt alls, undvik.)
- Stryk av överlackspenseln mot ditt underlag om du fått färg på den så att du inte förorenar överlacket i flaskan i onödan.
- Jag använder tip wrap-tekniken, att man även målar längs med nagelkanten (se bl.a. videon ovan). Det ökar hållbarheten på manikyren, minskar risken för krympning om du använder Seche Vite och ser mer ordentligt avslutat ut om du frågar mig.
- Städa upp nagellacksrester runt naglarna kan man göra med en bomullspinne indränkt i remover. Vill man få bättre precision och komma åt nära nageln så har Depend en removerpenna som funkar helt okej -- se dock till att stryka av den mot en bit papper eller liknande så du får bort färgrester efter användning. Det japanska företaget Muji gör en tunnare variant av bomullspinne som jag använder ibland, finns på vissa Åhléns. (Många använder även en tunn syntetisk pensel doppad i remover, men jag har inte testat det.)
- Detta var allt jag kunde komma på just nu. Det är förstås i mångt och mycket en fråga om övning. Jag är inte så perfektionistisk och bryr mig inte om t.ex. att kanten vid nagelbanden blir lite vinglig, och det är så klart lättare om man har den inställningen.

Fyller på om jag kommer på nåt mer.

söndag 6 september 2015

Hur jag använder Seche Vite

Tänkte bara skriva lite om min favorit-nagelprodukt, Seche Vite. Det är många som har en sorts hatkärleksförhållande till detta snabbtorkande överlack. Det folk verkar ha störst problem med är dess tendens att krympa lacket så att det drar ihop sig och lämnar en liten kal kant vid nagelkanten.
Jag har väldigt sällan detta problem. Eller jo, nere vid nagelbandet drar lacket oftast ihop sig och jag som inte är så perfektionistisk kan vara lite slarvig med att verkligen täcka lacket med överlack där, så att kanten kan se lite risig ut. Men just vid nageltipparna skulle jag säga att jag slipper krympning i 99 fall av 100. Så vad kan det bero på? Är inte hundra procent säker men här är två saker som kanske bidrar:
1. Jag gör alltid s.k. tip wrap, d.v.s. att jag målar även längst med nagelkanten. Detta gör jag med underlacket, själva lacket (inte alltid alla lager om jag målar många, och inte med t.ex. glittriga effektlack eftersom glitter längs med nagelkanten är opraktiskt och irriterande), OCH med det avslutande SV-lagret. Detta förlänger hållbarheten på manikyren och ser mer "avslutat" ut, om du frågar mig. Och en del verkar ha upplevt att det hjälper mot krympning. (Kan vara lite svårt om man har väldigt korta naglar, men om du kladdar ner huden bakom nageln kan du ju alltid städa upp efteråt.)
2. Det här är nog mer "kontroversiellt" men: jag brukar alltid vänta ett bra tag mellan att jag lägger på sista lagret nagellack med att lägga på SV, så att lacket hinner torka ganska mycket. Det kan röra sig om en timme eller två, beroende på hur många lager nagellack jag lagt, hur tjocka lagren var och snabbt lacket torkar. Det ska helt enkelt ha hunnit få en ordentlig torkyta innan SV läggs på -- inte så de är helt härdade, då hade det ju varit lite onödigt med snabbtork, men i alla fall så att man utan problem kan dra med fingertoppen längs med ytan utan att det blir skador. Bakgrunden till detta är att jag nån gång läste att krympning ofta blir värre när man försöker torka stora mängder vått nagellack samtidigt med Seche Vite (alltså när det är mycket lösningsmedel kvar i lacket).
Detta kan man ha ganska många invändningar emot. Först och främst så går det stick i stäv med Seches egna instruktioner (t.ex. på den lilla informationslappen som kommer med i paketet), som säger att man ska applicera SV på vått lack, d.v.s. precis efter att man lagt sista lagret nagellack. Jag har testat detta men det kändes bara som att jag fick med jättemycket av nagellacket på SV-penseln och allmänt skumt. Vet dock att det funkar bra för många, och vissa menar att den metoden också hjälper mot krympning. Så man får väl prova sig fram.
Sen kan man så klart tycka att det lite går emot syftet med ett snabbtorkande överlack om det ändå behöver tar flera timmar med att lägga på det. Well, jag har ett ganska ostressat liv så jag har möjlighet att göra så här (men har du tid att kolla på ett avsnitt av en tv-serie så kanske du också har det). Sen tycker jag ändå att det hjälper ganska mycket med torktiden även om det tar nån extra timme -- utan snabbtorkande överlack så tar de flesta nagellack typ ett dygn på sig att torka helt för mig, så det hade varit helt omöjligt att ens ha en nagellackshobby utan att ha en vettig snabbtorkare. Länge leve Seche Vite!

Lacka lugnt därute.

söndag 1 mars 2015

Nedläggningsnotis

Tänkte bara säga att jag tar en bloggpaus på obestämd tid nu eftersom det känns väldigt onödigt att ha en nagelblogg när man inte har möjlighet att ta bilder man är nöjd med, speciellt när internet svämmar över av bättre nagelbloggar. Jag finns dock numera på Instagram: @mallorca_mix. Där lägger jag upp alla manikyrer -- en blandning av budgetlack och, tja, mest budgetlack, som vanligt -- och kanske en del annat.

torsdag 22 januari 2015

L'Oréal Color Riche Flashing Lilac + Glam of Sweden #58

Inte så ofta jag orkar lägga upp nåt här nu, men här är i alla fall min nuvarande manikyr. L'Oréal Color Riche Flashing Lilac (#828), toppat med glitterlacket Glam of Sweden #58 på ett par av naglarna.
Color Riche är alltså de där små, smala flaskorna från L'Oréal. Tror de kostar 59 kr för 5 ml, vilket är lite över smärtpunkten för en miniflaska för mig (överlag är dessa eviga miniflaskor som alla skönhetsföretag envisas med ganska överskattade och när de dessutom kostar över 50 spänn så är det osannolikt att jag kommer att köpa dem om de inte är på rea). Så det har inte blivit så många lack från den linjen än, men den här kalla fuchsia-nyansen tyckte jag var så fin. Tre lager, lättlackat, torkar halvmatt.
Glam of Sweden #58 impulsköpte jag igår för 10 kr i en lågprisbutik. En glitterbomb med Barbiekänsla – rosa hexformat hologlitter och iriserande mindre glitter som skiftar från rött till grönt (det gröna skymtar lite i bilden ovan). Tyckte att kombinationen blev fin.

lördag 10 januari 2015

Senaste tidens nagelbesvikelser

Det är inte jättehög fart här – det är det vanliga problemet med brist på bra ljus att fotografera i och dessutom börjar min kompaktkamera bli så himla kass. Flera manikyrer den senaste månaden har jag fått låta bli att lägga upp p.g.a. att bilderna blev för dåliga. Nåväl, jag kom att tänka på att jag har ett par nagelrelaterade produkter jag blivit lite besviken på på sistone och tänkte att jag kunde använda bloggutrymmet till lite konsumentinformation. Har tagit bilderna från Eleven och H&M, men förminskat dem.

Besvikelse 1: Depend Glitter Nail Polish Set
Det här var den absolut största besvikelsen. Jag velade fram och tillbaka gällande huruvida jag skulle köpa detta på Lindex mellandagsrea – ja, min ekonomi är så dålig att sjutti spänn hit eller dit faktiskt spelar roll (det är i princip mat för två dagar gdamnit). Men till slut gav jag efter för köplusten. Det är alltså ett presentpaket med fem glittriga lack. De två silvriga lacken, ett med blåa och ett med guldiga inslag, har jag inte testat.
De andra tre lacken ser ut som helt vanliga multifärgade glitterlack i flaskan. Men nej, det är SAND i dem! Små gråaktiga korn som ser dammiga och tråkiga ut på nagelytan. Jag gissar på att tanken är att dessa också ska vara nån sorts texturlack och därför har man lagt i extra texturgivande små partiklar. Nu gillar jag ju inte sand-/texturtrenden så mycket från början, men jag har svårt att tro att ens en sandlacks-älskare skulle kunna gilla det här då det verkligen bara ser ut som om man hällt helt vanlig grå sand på nageln. Man kan så klart dränka lacken i topplack för en glansig finish men då ser sandkornen nästan ut som små bubblor i finishen. Urk. You had one job, liksom. Hur svårt kan det vara att fixa ett vanligt glitterlack utan att hälla fkn sand i?
Ingenstans på den ganska väl tilltagna kartongen framgår det att lacken är sandlack. Det står bara "Glitter Nail Polish". Det finns en liten bild på en manikyr med lacken på framsidan, men jag tycker inte den representerar särskilt väl hur lacken ser ut på riktigt. Jag tycker allt att Depend brister ganska rejält i marknadsföringen här, de kunde väl åtminstone kallat produkten för "Textured Glitter Nail Polish". På baksidan av paketet som lämnats mer eller mindre blank så finns massor av plats för mer information och bilder, men icke.
Om ni inte gillar naglar som ser ut att ha doppats i sand så slösa inte era pengar på det här. Ett tips är att köpa Maybelline Colorshows senaste begränsad upplaga-kollektion med glitterlack i stället, då färgställningarna är så förbluffande lika de tre multiglitter-lacken i paketet att man kan misstänka att det har förekommit industrispionage nånstans.

Besvikelse 2: H&M:s nagellacksremover
Man kan bara konstatera att denna visserligen hyfsat billiga remover 1. inte är särskilt effektiv och 2. av nån anledning är starkt parfymerad. Parfymen (som luktar helt okej enligt mig, lite blommig antar jag) sitter kvar i huden jättelänge, att tvätta händerna hjälper inte. Förstår inte riktigt poängen. H&M:s dip in-remover innehåller samma parfym.

Besvikelse 3: Revlon Quick Dry Top Coat
Detta är väl ingen jättebesvikelse, produkten gör nätt och jämnt sitt jobb. Man får en liten torkyta på nageln efter nån minut så att man slipper gå runt med den där "klibbiga" otorkade ytan på nagellacket, men det kan dröja ett bra tag tills lacket är helt torkat. Dessutom har det inte så bra utjämnande egenskaper. Jag brukar alltid måla längs med nagelkanten när jag målat nagelytan (tip wrap) och när jag gör det med detta överlack får jag en liten valk framtill. Konsistensen är ganska tunn. Den här produkten funkar om det kniper men Seche Vite är fortfarande favoriten.

OPI Kiss Me Or Elf

Här är en dålig bild på ännu ett lack ur OPI:s julkollektion 2014, OPI Kiss Me Or Elf (eller egentligen Kiss Me - Or Elf! men de där hurtiga skiljetecknen blev lite för mycket för mig.)
Jag köpte det här för att många bloggare pratade sig varma om hur mycket djup och glöd det fanns i skimret, och det är verkligen fint men bilden gör det inte alls rättvisa. Det är en ganska mörk rödlila färg (på bilden ser det nästan hallonrött ut men det stämmer inte riktigt). Inte riktigt min stil men det känns verkligen lyxigt. Jag kom inte riktigt överens med formulan och det fick bli tre lager även om jag inte lyckades få det att täcka helt, borde kanske ha tagit lite tjockare lager.  Lacket blir inte jätteglansigt i sig själv så topplack är ett måste för att göra skimret rättvisa. Som sagt, min bild är verkligen inget vidare men jag kan varmt rekommendera Temperani Nails bilder av hela julkollektionen.

tisdag 6 januari 2015

Maybelline Colorshow Pink Punk

Idag bär jag ännu ett reafynd, Pink Punk från Maybelline Colorshows LE-serie med halvmatta lack, Vinyl. Jag har dock lagt topplack ovanpå för en blank finish.
Jag köpte detta för att jag (mig veterligen) inte har nåt crèmelack i just den här rosatonade röda nyansen. Jag antar att hallonrött är en ganska bra beskrivning (jag upplever färgen som lite mörkare och rödare än på bilden), och färgen är smickrande på mig och lite lagom oväntad sådär. Rött är ju ganska klassiskt men – tja, den är ändå inte vilken röd som helst liksom. Funderar på att ha "klassisk månad" i januari, så jag får nåt tillfälle att ha alla mina röda och rosa lack som ofta blir nedprioriterade... vi får se.
Angående den gummiaktiga halvmatta "vinyl"-finishen (fast jag associerar nog vinyl mer med blank finish, LP-skivor brukar väl vara ganska glansiga?) som var det främsta marknadsförings-argumentet för de här lacken så brukar jag mest tycka att sån finish känns som en småtrist halvmesyr så jag använde överlack som vanligt. Men jag tyckte ändå det såg lite coolt ut innan jag tog överlack på så... nästa gång kanske? Jag tog inga bilder av Pink Punk utan överlack men här är Little Miss Consumers bilder av Vinyl-lacken.

IsaDora Poolside

Det har inte blivit så mycket mellandagsrea-shopping för mig, men under vistelsen i Göteborg har jag väl fiskat upp ett och annat lack ur realådor, som jag ju gör året om. Här är IsaDora Poolside som jag hittade för 30 kr på H&M.
Jag är väldigt svag för den här typen av kall klarblå. Just den här är väldigt mättad och stark i färgen (vilket jag verkligen gillar) och har duokroma flecks av ungefär samma typ som alla de där lacken som Depend släppte för ett par år sen. Skimret ser för det mesta blågrönt ut men skiftar mot lila i vissa vinklar. Detta syns rätt så tydligt i flaskan på bilden (där även rester av den fina realappen syns).