söndag 20 augusti 2017

Pedikyr

Har varit ganska bra på att måla tånaglarna på sistone vilket känns kul. Så här på sommaren brukar ju fötterna få synas mer, men jag tycker att det kan vara trevligt att ha färg på fötterna även under vinterhalvåret. Fötterna är ju på ett sätt en lite intim del av kroppen som inte syns så mycket, så välvårdade fötter kan vara ett sätt att känna sig "fin undertill". Lite som snygga underkläder, antar jag? (Fråga inte mig, går tyvärr runt i sletna gamla bomullstrosor för det mesta.)
Ja, inte världens bästa bild kanske (och jag hade kunnat smörja in nagelbanden lite). Färgen är hursomhelst Loot the Booty från Essie.
Några lata pedikyrtips:
- Det grundläggande: Försök att ta någotsånär hand om fötterna till vardags. Fila och smörj in dem så ofta du orkar. Det lättaste är väl att ha ett par strumpor till hands när man smörjer in dem som man sen sätter på direkt, det kan man ju göra innan läggdags till exempel (tvätta för all del händerna efteråt). Klipp tånaglarna och fila till dem inför målning. Mina stortånaglar är extremt hårda och tjocka och går bara sönder om jag försöker klippa dem, så dem filar jag ner med en sandpappersfil som jag sen slänger bort av hygienskäl. (Jag brukar bryta filen i två bitar och använda den ena, då man inte behöver en särskilt lång fil.) Peta bort skräp under tånageln med tandpetare eller dylikt i samband med nagelklippning och -filning. Klipp inte för kort, tänk på att nageln ska kunna växa utan att riskera att skära in i huden och orsaka infektioner.
- För att fräscha upp nagelbanden snabbt och smidigt utan att behöva slabba en massa med vatten (jag haaaaatar att slabba med vatten) använder jag Sally Hansens nagelbandsremover, några bomullspinnar och/eller andra petverktyg, nåt torrt att torka med (servett, handduk) och ett par våtservetter. Applicera removern, vänta i 20 sekunder och peta bort hudrester på och runt nageln så gott det går. Torka sen bort rester av removern med t.ex. en tygbit av nåt slag för att få bort dem fort, då removern är skadlig att ha på nagel och hud för länge. När du är klar med hela foten, torka naglarna och området omkring ytterligare med våtservett. Man kan så klart peta ner nagelbanden i duschen också, men jag tycker att det kan vara svårt att vara tillräckligt noggrann där.
 - Gällande att måla: Det kan vara bra att tvätta nageln med lite alkohol först för att få bort eventuella fettrester (jag använder "Cleanser"-produkten från Depends 7day-serie). Om du har svårt att böja dig fram, så kan du i stället sitta på en stol och lägga foten över knäet på andra benet. Nuförtiden (efter viktnedgång) kan jag även sätta upp foten på stolssitsen där jag sitter vilket funkar bra. Förhoppningsvis kan du hitta en arbetsställning som funkar för dig men tyvärr kan det bli lite jobbigt för ryggen. I övrigt gäller väl i stort sett samma tips och tricks som när man målar fingernaglarna, men det är oftast svårare att få till det helt oklanderligt så var inte alltför perfektionistisk.
- Välj gärna ett nagellack som har bred pensel eftersom tånaglarna är bredare. Det ska helst vara lättmålat och täckande, eftersom det som sagt oftast är svårare att få till det riktigt snyggt. Använd under- och överlack som vanligt för att maxa livslängden på pedikyren. Färgmässigt så är det så klart bara fantasin som sätter gränserna. Mina favoriter till tårna är nog mörka färger, knalliga färger eller färger med nån form av metallic-känsla (silverfärgad holo t.ex. är jättesnyggt på sommaren).
Denna superproffsiga bild har jag faktiskt tagit helt själv! Jag byggde nämligen en egen ljuslåda en gång.
- Nu håller det här på att bli en roman, men vill slänga in några ord om olika fothälsoproblem. Vad gäller svamp så tycker jag det är viktigt att tänka förebyggande. Nagelsvamp läker inte ut av sig själv och när den (hemska tanke) hunnit in under nagelbanden så är det i princip kört och man får leva med den i resten av sitt liv. Svamp älskar fukt och mörker, så snälla, SNÄLLA gå inte runt i skor och strumpor hela tiden (speciellt inte på sommaren) utan lufta fötterna så ofta du kan. Gå runt barfota eller i öppna tofflor hemma, om inte annat. Vad gäller fotvårtor som jag tyvärr haft en del problem med så kan jag rekommendera såna där plåster med salicylsyra som finns på apotek.

söndag 13 augusti 2017

gårdagens outfit

Jag lyckades få användning för gröna linnet redan igår till en släktmiddag. Fick tyvärr tejpa fast axelbanden med fashion tape för att de skulle sluta åka ner och hela utstyrseln blev lite allmänt obekväm och råddig att ha på sig, men ändå. Här är en kass spegelbild för att fira:
Övriga plagg är faktiskt också saker jag inte fått så mycket användning för annars så det är ju glädjande. Den svarta trikåkoftan med vita prickar är från H&M häromåret och den ljusgråa långkjolen köpte jag på Åhléns rea förra året (?) efter att ha spanat på den när den var på fullpris. Kjolen är ett av många plagg som jag inte pallat att ha på mig eftersom den var för skrynklig och jag inte orkade stryka den. För ett par dagar åkte dock det dittills oanvända strykjärnet fram och några av trasorna fick sig en omgång. Det var faktiskt jättekul, måste stryka fler kläder snart! I övrigt hade jag svarta ballerinor med virkade detaljer och liten kilklack från Skopunkten (ett par år gamla) och halsband med svarta plastpärlor, gammalt från Ur & Penn.

fredag 11 augusti 2017

Rea-fångst från H&M

HEJ! Tänkte jag skulle lägga upp nåt på den här ödsliga gamla bloggen. Jag har nämligen, i mitt garderobs-/ålders-/identitetskrisande och i vanlig ordning panka tillstånd, råkat shoppa en massa konstiga kläder för några tior styck på H&M:s sommarrea och tänkte att jag skulle dela med mig. Har även några kassa bilder à la old-skool modeblogg att visa.
Först ut har vi ett konstigt ribbstickat linne i multirandigt med glitterinslag. Detta påminner mig väldigt mycket om det förvirrade modet från tidigt 00-tal när jag själv var i sena tonåren. Jag har alltid varit svag för multirandigt av nån anledning, hade flera multirandiga plagg på den tiden. Minns bl.a. en lång, ullig stickad kjol i murriga färger med FRANSAR nertill, som jag bar med mina rosa Converse. Och ett glittrigt stickat linne hade jag, i guld. Vet inte när sjutton jag ska ha det här, eller vad jag ska ha till, men det känns ju väldigt somrigt i färgerna så jag får väl skynda mig antar jag?
En t-shirt i väldigt söt bubbelgumsrosa färg. Jag har redan modifierat den lite genom att klippa av kragen (försökte säkra slutet av axelsömmarna med nål och tråd). Övriga kanter var redan råa. Jag bär väldigt ofta t-shirt, men den här är 1) i storlek XS (!) och alltså ganska tajt på mig och 2) genomskinlig. Så jag vet inte riktigt när jag ska ha den heller.
 Och här har vi... ja, ingen aning faktiskt? Den passar typ, i alla fall? Fint mönster!
 Det här var nog den rimligaste av topparna jag köpte. Det är ett linne i viskos med en vävd panel vid kanten i en mycket fin buteljgrön färg. Storleken är S (jag vet inte riktigt vilken storlek jag har nuförtiden då jag nyligen gått ner ca 25 kg, men typ L antar jag?), men det är oversize och sitter ganska "normalt" på mig. Vet inte vad jag ska ha på mig under, hatar att ha behå och det är ju ganska "avklätt". Kanske kan man ha nånting över och vara naken under. Den känns lite festfin?
En piffig somrig kjol i klassiskt blåvittrandigt. Volangen runt kanten ger en 80-talsvibb. Ingen aning om hur jag skulle stajla den. Ska man t.ex. stoppa in toppen? Tycker inte det är så fint när man ser resårlinningen, men om toppen hänger utanpå så är ju volangen i vägen. Kanske om man hade en kort topp... Kjolen slutar lite ovanför knäet och jag vet inte om jag pallar att visa upp mina ådriga knäveck, men jag skulle nog inte vilja bära den med strumpbyxor heller då den känns väldigt mycket som ett sommarplagg.
Slutligen har vi en gotisk tyllkjol i asymmetriskt utförande med volang. Jag har alltid velat ha en tyllkjol och affärerna har drällt av dem på sistone. Det som gjorde att jag kom hem med just den här, förutom att den kostade 50 spänn, var att den för en gångs skull hade en underkjol i vettigt material. De är nästan alltid gjorda av polyester nämligen, men på den här är underkjolen i bomullstrikå vilket jag föreställer mig blir mindre elektriskt. Även denna känns mycket som ett festplagg och jag har typ inget socialt liv, så vi får se om jag lyckas få användning för den. Den är ju inte så typiskt somrig, så kanske dyker det upp nåt tillfälle under hösten och vintern.
Ska utmana mig själv att ha på mig dessa paltor, och kanske blogga upp det.