tisdag 19 april 2016

Slutresultat

 När jag blekt kjolen färgade jag den med Dylons maskinfärg i turkosblåa Bahama Blue (så fin färg, vattnet ser fantastiskt ut i tvättmaskinen när man håller på). Mönstret antog som synes en murrig grönaktig färg, då det blekts till en gulaktig nyans tidigare. Har även satt in en ny snodd i midjan i form av turkos fallskärmslina jag hittade på Panduro, blev väldigt nöjd med färgmatchningen där.
I ärlighetens namn är väl inte detta det färgningsexperiment jag varit mest nöjd med, speciellt med tanke på hur mycket resurser som gått åt. Färgen blev väl inte riktigt lika intensiv som jag hoppats på (men det blir den ju aldrig), det enligt mig ganska fult ritade mönstret syns fortfarande och har en märklig färg. Men jag har lärt mig en hel del om blekning (har redan ännu ett litet projekt på lut...) och jag tycker inte sämre om kjolen nu än tidigare.

måndag 11 april 2016

Försök att avfärga kjol

En av mina favoritgrejer här i världen är att färga och göra om kläder, och här tänkte jag dokumentera mitt första försök till avfärgning/blekning. Här är utgångspunkten:
Denna kjol är nåt så ovanligt i min garderob som ett second hand-plagg, köpt för en femtilapp på Myrorna i Linköping för ett par år sen. Jag hittar aldrig nånting jag kan ha på second hand, tjock och sälformad som jag är. Men denna kjol (från H&M:s gamla tjockislinje BiB, gissningsvis från mitten av 00-talet nån gång) är i stl. 48 och har en bekväm resårmidja med dragsko. Materialet är en trevlig mix av viskos och lin. Jag har använt den en del de senaste två somrarna, men är missnöjd med det bruna mönstret i en stil som möjligen är tänkt att se "etniskt" ut. Att bli av med mönstret skulle dock kräva blekning, nåt jag aldrig gett mig in på förut. Men pyssellusten tog överhanden och jag gick och köpte en flaska Remol på Ica Maxi (ca 35 spänn, tror jag).
Som kärl använde jag en urskurad 10-liters plasthink (metallkärl får ej användas). Vattentemperaturen ska enligt instruktionerna vara mellan 60 och 90 grader. Jag fyllde min vattenkokare och kokade upp vatten (ca 1,5 liter) och fyllde på resten av hinken med varmt vatten från kranen. Sen (iförd nitrilhandskar, ett par ljusa solglasögon som fick agera skyddsglasögon och en tunn sjal knuten runt munnen) hällde jag i sex korkar Remol enligt instruktionerna. Det var något av en överraskning för mig att Remol är ett pulver och inte en vätska, eftersom det är förpackat i en flaska. Jag tillsatte även lite bikarbonat, nåt som är frivilligt enligt instruktionerna (vet inte vad det ska tillföra, men varför inte).
Jag sänkte ner kjolen, med dragskon urtagen, i vätskan. Den fick ligga där i ett par timmar. Då och då rörde jag om med en plastslev (också enligt instruktionerna).
Det står i informationsbladet att Remol har en stickande lukt och att man ska undvika att andas in ångorna. Värt att veta är att lukten är av den sumpiga "prutt/kålkokning"-typen och ganska äcklig (Remol innehåller ett svavelbaserat blekmedel). Har man tillgång till balkong eller uteplats rekommenderar jag att man låter hinken stå där -- men kanske inte om det är kallt ute, vattnet ska ju vara varmt. Jag har inte det, så jag fick nöja mig med att öppna fönstret och härda ut.
Jag öste ur vattnet i toaletten och sköljde kjolen så gott jag kunde. Så här blev resultatet när kjolen hade torkat. Den blå färgen har mestadels gått ur, men lämnat en gulgrön nyans efter sig, medan mönstret blekts lite men fortfarande syns ganska tydligt. Jag var lite besviken och funderade på att testa med klorbaserad blekning i stället, men kjolens tvättinstruktioner avrådde från det. Jag visste inte om det skulle vara nån poäng med att bleka en gång till med Remol, så jag frågade pappa, som är kemiingenjör verksam inom pappers- och massabranschen. Han trodde att det skulle kunna funka -- tydligen bleker man ofta pappersmassa så, i omgångar -- så jag körde en omgång till (dock med lite svagare lösning eftersom det inte riktigt fanns sex korkar kvar i flaskan). Jag är dock lite osäker på om den andra omgången egentligen tillförde nåt, tyckte det såg ganska likt ut efteråt. Orkade aldrig ta nån bild.
Jag gjorde ett försök med vittvättmedel också, kanske skulle det göra nån skillnad. Först lade jag kjolen i blöt i handfatet med maximalt varmt kranvatten och en rejäl dos vittvättmedel (Eldorados). (Det innehåller syrebaserat blekmedel så det är inte samma.) Den fick ligga i några timmar, sen bytte jag ut vattnet och tvättmedlet och lät den ligga över en natt. Lite skillnad blev det: det gulgröna gick ur och lämnade en svagt blåaktig, nästan vit ton efter sig. Mönstret blev också lite ljusare.
Slutsatser: Att försöka bleka bort mönster med Remol är lite för svårt för att vara värt besväret för mig, i alla fall när det är så här mycket kontrast mellan färgerna. Säkert beror resultatet väldigt mycket på vilka färger som använts för att färga plagget. Det kanske är värt att notera att kombon av Remol och vittvättmedel var ganska effektiv på att ta bort den turkosa färgen i det här fallet. Den mörkbruna färgen däremot var lite envisare.