onsdag 27 januari 2016

Genomgång av snabbtorkande överlack

Snabbtorkande överlack är ju min favoritprodukt när det kommer till naglar (utom nagellack förstås) och jag har försökt testa några genom åren. Här är en snabb genomgång av dem jag testat med tillhörande omdömen. Tänker att jag ska uppdatera det här inlägget med mer info allteftersom.

Seche Vite
Pris/tillgänglighet: I Sverige kostar den 99 kr på H&M, eller 129 på Åhléns, Kicks och ett par andra ställen om du känner för att vaska 30 kr (flaskan är av amerikansk standardstorlek, 0.5 fl. oz./ca 15 ml). Finns så klart mycket billigare på internet om man orkar leta.
Konsistens: Halvtjock i början, tjocknar ganska fort allteftersom man använder den. Det kan vara värt att investera i en flaska Seche Restore för att få ut det mesta av sin SV-flaska, annars blir den nästintill omöjlig att använda när man börjar närma sig halva flaskan.
Lukt: Har en lite sötaktig, "gammeldags" nagellackslukt (jag själv associerar till när jag fick låna mormors nagellack som liten). Detta tack vare kemikalien toluen, som har blivit bannlyst från de flesta större nagellacksmärken i och med "big 3 free"-drajven för några år sen.
Applikation: Applikationstekniken som rekommenderas av Seche själva är att man lastar på en ganska stor droppe på penseln och sen brer ut det på nageln liksom utan att röra nagellacket under. Jag vet inte om jag egentligen behärskat den här tekniken (har fortfarande vissa problem med att penseln lätt drar med sig färg från nagellacket, fast inte lika mycket som med överlack som har tunnare konsistens), men jag brukar ta ganska mycket på penseln.
Prestanda: SV ger en glasaktigt "bullig", högglansig finish och jämnar ut eventuella ojämnheter i lacket. Det drar ihop nagellacket lite, s.k. krympning, och många har problem med att lacket drar sig tillbaka från kanten av nageln och lämnar en bar rand längst ut. Tip wrap-tekniken är att rekommendera för att minska sannolikheten för det.
Mitt betyg: 4/5 (obs, väldigt subjektivt betyg. Sammantaget är det nog inte riktigt värt en fyra, men det är fortfarande mitt standardöverlack och jag personligen kommer bra överens med det trots dess egenheter.)

China Glaze Fast Forward Top Coat
Pris/tillgänglighet: I Sverige säljs den hos eleven.se för 105 kr. Kostar $3.75 på Head2Toe Beauty, förmodligen liknande i andra amerikanska webbshoppar . Flaskstorlek: 15 ml.
Konsistens: Ganska tunn, verkar inte tjockna så mycket med tiden.
Lukt: Lite speciell, inte helt behaglig. Sötaktig, kemisk lukt, men inte samma som SV.
Applicering: Det är lite svårt att bli klok på hur mycket produkt man ska ta på penseln. Det blir lätt för mycket och rinner ner i nagelbanden p.g.a. den lösa konsistensen. Så var lite försiktig.
Prestanda: Det här överlacket ger också en lite "bullig" och glansig känsla, vilket jag gillar. Torkyta fås för det mesta efter nån halv minut. Har inte haft några problem med lacket, som jag minns. Men det luktar fortfarande ganska mycket ett bra tag efter att applicering vilket är lite jobbigt om man som jag ofta har händerna nära ansiktet när man ska sova.
Mitt betyg: 4/5

Mavala Minute Quick-Finish
Pris/tillgänglighet: Finns överallt där Mavala säljs (Åhléns, Lindex m.fl.) och kostar samma som Mavala-lacken, d.v.s. 50-60 kr (5 ml).
Konsistens: Åt det tunna hållet.
Lukt: Ingen speciell, som nagellack överlag.
Applicering: Det är svårare än vanligt att undvika att penseln tar färg av nagellacket under. Den kortare penseln (p.g.a. miniflaska) är ofördelaktig för applicering av topplack, tycker jag -- man vill gärna kunna applicera en relativt stor mängd, i stora svepande drag vilket blir svårare med en liten pensel.
Prestanda: Helt okej. Har nån gång märkt av nåt som ser ut som små "rispor" i finishen när det torkat, men det får jag med SV ibland också. Vet inte varför. Annars fungerande snabbtorkande effekt och hyfsad glans.
Mitt betyg: 3/5

Revlon Quick-Dry Top Coat
Pris/tillgänglighet: Revlon säljs i Sverige exklusivt av eleven.se, det här överlacket kostar 79 kr för 15 ml.
Konsistens: Extremt tunn (nästan som vatten), tjocknar inte med tiden.
Lukt: Som nagellack överlag, antar jag? Reagerar inte speciellt på den.
Applicering: Jag tycker det är lite svårt att applicera utan att penseln drar på sig en massa av nagellacket man har under, kanske p.g.a. konsistensen (ett tjockare överlack "ligger" liksom ovanpå nagellacket och skyddar penseln från kontakt på ett annat sätt). Eller så är det för att penseln är genomskinlig och att föroreningar därför syns bättre. Den långsmala penseln är ingen hit för mig heller. När jag gör min sedvanliga målning längs med nagelkanten (wrapping the tip) bildar överlacket en lite irriterande valk.
Prestanda: Den snabbtorkande effekten är svag på det här överlacket, även om den finns där. Man får en liten torkyta efter nån minut, men man kan inte vara säker på att det går bra att gå och lägga sig utan att få bucklor i nagellacket ens efter ett par timmar. Hyfsad glans.
Mitt betyg: 2/5

Poshé Fast Drying Top Coat
Med stor reservation för att det var ett bra tag sen jag provade.
Pris/tillgänglighet: Finns i amerikanska webbshoppar, Head2Toe Beauty säljer den exv. för $3.75 dollar (15 ml).
Konsistens: Åt det tjockare hållet, som jag minns det.
Lukt: Speciell. Sötaktig med en ton av... sötlakrits, eller nåt? Rätt så överväldigande och otrevlig, tycker jag.
Applicering: Kommer inte ihåg om den utmärkte sig på nåt särskilt sätt, tyvärr.
Prestanda: Som jag minns det upplevde jag att det här liknade SV på många sätt, men med mindre tendens till krympning. Man får en "bullig", högglansig finish här med, vilket jag gillade.
Mitt betyg: 4/5

L'Oréal La Manicure Fast Dry
Pris/tillgänglighet: Har funnits på många ställen där L'Oréal säljs. Har kostat ca 80 kr för en miniflaska på 5 ml (suck). Dock reades den ut på H&M nyss så kanske håller den på att försvinna. Den verkar inte finnas på Kicks eller Elevens hemsidor.
Konsistens: Normal, typ.
Lukt: Inget jag lagt märke till.
Applicering: Här utmärker sig överlacket på ett positivt sätt. Det är oproblematiskt att stryka på det över nageln med den breda penseln, ingen specialbehandling behövs.
Prestanda: Det här överlacket har två nackdelar. Den mest graverande är att ytan inte blir så blank och fin, och att det blir små konstiga "streckmärken" här och där i ytan -- nån sorts penseldragsmärken? Kanske går det att undvika om man modifierar applikationstekniken på nåt sätt. Den andra är att snabbtork-effekten är lite klen, det går snabbare än utan överlack men tar ändå en stund.
Mitt betyg: 2/5

KBShimmer Clearly On Top
Pris/tillgänglighet: Jag hittade min på Harlow and co men den är slutsåld där nu och jag är för lat för att leta upp prisuppgifter nån annanstans.
Konsistens: Lite åt det tjockare hållet, kanske?
Lukt: Inget att anmärka på.
Applicering: Både vad gäller flaska och pensel så liknar det här överlacket Seche Vite och jag tycker väl överlag att det känns ganska likt att använda i övrigt också, fast minus den starka lukten som SV har. Inget negativt att anmärka.
Prestanda: Bra snabbtork-effekt, fin glansig yta. Krymper lacket lite i kanterna, som Seche Vite och de flesta andra snabbtorkare gör, så brukar du ha problem med krympning längs med nageltippen så kommer du förmodligen ha det med det här också. Vanlig snabbtorkare liksom, inga konstigheter, men bra. Jag gillar det här skarpt och kommer nog att köpa det igen nästa gång jag beställer nåt från Harlow.
Mitt betyg: 5/5

Snabbtorkare jag inte testat än:
OPI RapiDry Top Coat (denna är ganska pricey, så lär inte hända om jag inte får den i present eller nåt) 
Essie Good to Go (också lite för dyr för mig)
INM Out the Door (måste beställas från utlandet, så vi får se om det blir av)

Skamvrån 
– överlack som marknadsförs som snabbtorkande, men inte är det:
Depend Quick & Shine Top Coat. Ingen snabbtorkande effekt, torkar inte ens särskilt snabbt i sig själv. Skärpning, Depend.