söndag 22 november 2015

Manikyrtips

Tänkte att jag skulle samla mina personliga manikyrtips nånstans. Obs, jag tar bara upp själva nagelmålandet här och inget om nagelvård (kanske blir det ett annat inlägg, fast är ganska dålig på sånt egentligen).

- Vi kan börja med den här grundläggande manikyr-guiden från Youtubekanalen My Simple Little Pleasures. Många bra tips!

- Sitt ner bekvämt vid t.ex. ett skrivbord, ha så bra belysning som möjligt -- jag använder två skrivbordslampor.
- Använd gärna nån form av underlag, jag brukar använda nån gammal gratistidning eller katalog (med glansigt papper, inte trycksvärtsfläckigt dagstidningspapper). På så sätt behöver man inte torka av bordet i förväg om man inte orkar och man skyddar bordsytan. Det är även bra att ha nåt att kladda av penslar och annat på ibland.
- Börja med att måla din icke-dominanta hand (vänsterhanden om du är högerhänt och tvärtom) och måla först lillfingernageln och jobba dig inåt mot tummen. På så sätt börjar du med den minsta nageln och slutar med den största (ja, bortsett från att pekfingernageln oftast är den näst minsta nageln), så man går från lägre till högre svårighetsgrad. På så sätt blir det även lättare att känna in nagellackets egenskaper och anpassa tekniken och mängden nagellack på penseln efter det.
- När du målar din dominanta hand, försök att tänka på hur du sitter naturligt och målar din icke-dominanta hand och försök göra en spegelvänd version. Tänk på om/hur du stöder armbågarna på bordet, till exempel.
- Titta efter noga i förväg så du inte har nåt skräp på nageln innan du målar.
- Var medveten om att det är lätt hänt att man inte målar den sidan av nageln som man inte ser så mycket av, alltså kanten ut mot de yttre sidorna (vänstersidan av naglarna på din vänsterhand och vice versa). Vinkla nageln lite och försök täcka in hela så gott du kan. Inte så jätteviktigt, men det är ju lite irriterande att upptäcka att man har en rand av bar nagel längs med ena sidan.
- Tummen pekar åt ett lite annat håll än övriga naglar så den kräver ofta att man poserar handen lite annorlunda medan man målar. Jag brukar ta tag i bordsskivan så att tummen ligger platt mot underlaget (var dock försiktig så att du inte stöter i med dina nymålade naglar nånstans).
- De flesta rekommenderar en teknik där man tar en lagom stor droppe nagellack på penseln, placerar den ganska långt ner mot roten på nageln, skjuter den neråt så långt det går utan att nudda nagelbanden och sedan drar tre drag över hela nageln -- mitten, ena sidan, andra sidan. Jag antar att jag använder nån liknande teknik men det ändras lite från gång till gång. Man får väl hitta en teknik som passar en.
- Jag brukar ha nåt petverktyg till hands -- en tandpetare är idealisk -- så att jag kan städa upp nagelbanden lite efter varje nagel medan lacket fortfarande är vått.
- Grunda med baslack. Jag är ingen expert på baslack, brukar använda lite vad som helst (nåt slumpmässigt klarlack man råkar ha liggande kan funka om man inte har nåt annat). Men det kan säkert vara bra för att motverka missfärgning om inte annat (obs, det händer tyvärr att nagellack missfärgar även om man använt baslack). Och man kan använda en ridgefiller om man tycker att naglarna behöver jämnas ut lite, eller nåt vårdande underlack om man har problem med nagelkvaliteten.
- Snabbtorkande överlack är en produkt du måste ha om du över huvud taget tänker måla naglarna någotsånär regelbundet. Det gör livet så fruktansvärt mycket lättare att slippa vänta i ett jädra dygn på att naglarna ska torka. Jag är ett stort fan av Seche Vite (finns för en hundring på H&M), men den har sina egenheter och kräver kanske lite speciell behandling för att man ska få ut det mesta av den. Dessutom innehåller den kemikalien toluen, som har kopplats till ökad risk för skador på fortplantningssystemet och fosterskador, så man får överväga själv om man vill använda den (kanske speciellt om man är eller planerar att bli gravid). Men det finns andra alternativ -- Mavalas variant är okej, och OPI:s och Essies snabbtorkare finns också tillgängliga i svenska butiker men jag har inte testat nån av dem. Många andra varianter går att hitta på internet. (Depends "snabbtorkande överlack" har dock ingen snabbtorkande effekt alls, undvik.)
- Stryk av överlackspenseln mot ditt underlag om du fått färg på den så att du inte förorenar överlacket i flaskan i onödan.
- Jag använder tip wrap-tekniken, att man även målar längs med nagelkanten (se bl.a. videon ovan). Det ökar hållbarheten på manikyren, minskar risken för krympning om du använder Seche Vite och ser mer ordentligt avslutat ut om du frågar mig.
- Städa upp nagellacksrester runt naglarna kan man göra med en bomullspinne indränkt i remover. Vill man få bättre precision och komma åt nära nageln så har Depend en removerpenna som funkar helt okej -- se dock till att stryka av den mot en bit papper eller liknande så du får bort färgrester efter användning. Det japanska företaget Muji gör en tunnare variant av bomullspinne som jag använder ibland, finns på vissa Åhléns. (Många använder även en tunn syntetisk pensel doppad i remover, men jag har inte testat det.)
- Detta var allt jag kunde komma på just nu. Det är förstås i mångt och mycket en fråga om övning. Jag är inte så perfektionistisk och bryr mig inte om t.ex. att kanten vid nagelbanden blir lite vinglig, och det är så klart lättare om man har den inställningen.

Fyller på om jag kommer på nåt mer.