söndag 6 september 2015

Hur jag använder Seche Vite

Tänkte bara skriva lite om min favorit-nagelprodukt, Seche Vite. Det är många som har en sorts hatkärleksförhållande till detta snabbtorkande överlack. Det folk verkar ha störst problem med är dess tendens att krympa lacket så att det drar ihop sig och lämnar en liten kal kant vid nagelkanten.
Jag har väldigt sällan detta problem. Eller jo, nere vid nagelbandet drar lacket oftast ihop sig och jag som inte är så perfektionistisk kan vara lite slarvig med att verkligen täcka lacket med överlack där, så att kanten kan se lite risig ut. Men just vid nageltipparna skulle jag säga att jag slipper krympning i 99 fall av 100. Så vad kan det bero på? Är inte hundra procent säker men här är två saker som kanske bidrar:
1. Jag gör alltid s.k. tip wrap, d.v.s. att jag målar även längst med nagelkanten. Detta gör jag med underlacket, själva lacket (inte alltid alla lager om jag målar många, och inte med t.ex. glittriga effektlack eftersom glitter längs med nagelkanten är opraktiskt och irriterande), OCH med det avslutande SV-lagret. Detta förlänger hållbarheten på manikyren och ser mer "avslutat" ut, om du frågar mig. Och en del verkar ha upplevt att det hjälper mot krympning. (Kan vara lite svårt om man har väldigt korta naglar, men om du kladdar ner huden bakom nageln kan du ju alltid städa upp efteråt.)
2. Det här är nog mer "kontroversiellt" men: jag brukar alltid vänta ett bra tag mellan att jag lägger på sista lagret nagellack med att lägga på SV, så att lacket hinner torka ganska mycket. Det kan röra sig om en timme eller två, beroende på hur många lager nagellack jag lagt, hur tjocka lagren var och snabbt lacket torkar. Det ska helt enkelt ha hunnit få en ordentlig torkyta innan SV läggs på -- inte så de är helt härdade, då hade det ju varit lite onödigt med snabbtork, men i alla fall så att man utan problem kan dra med fingertoppen längs med ytan utan att det blir skador. Bakgrunden till detta är att jag nån gång läste att krympning ofta blir värre när man försöker torka stora mängder vått nagellack samtidigt med Seche Vite (alltså när det är mycket lösningsmedel kvar i lacket).
Detta kan man ha ganska många invändningar emot. Först och främst så går det stick i stäv med Seches egna instruktioner (t.ex. på den lilla informationslappen som kommer med i paketet), som säger att man ska applicera SV på vått lack, d.v.s. precis efter att man lagt sista lagret nagellack. Jag har testat detta men det kändes bara som att jag fick med jättemycket av nagellacket på SV-penseln och allmänt skumt. Vet dock att det funkar bra för många, och vissa menar att den metoden också hjälper mot krympning. Så man får väl prova sig fram.
Sen kan man så klart tycka att det lite går emot syftet med ett snabbtorkande överlack om det ändå behöver tar flera timmar med att lägga på det. Well, jag har ett ganska ostressat liv så jag har möjlighet att göra så här (men har du tid att kolla på ett avsnitt av en tv-serie så kanske du också har det). Sen tycker jag ändå att det hjälper ganska mycket med torktiden även om det tar nån extra timme -- utan snabbtorkande överlack så tar de flesta nagellack typ ett dygn på sig att torka helt för mig, så det hade varit helt omöjligt att ens ha en nagellackshobby utan att ha en vettig snabbtorkare. Länge leve Seche Vite!

Lacka lugnt därute.